Hangi Besinlerde D Vitamini Vardır?
prof. Canan Karatay, D vitamini hakkında değerli açıklamalarda bulundu.
Hiçbir çalışmada D vitamini toksisitesi diye bir şeyin olmadığını anlatan Prof. Dr. Canan Karatay, “D vitamini toksisitesi diye bir şey yoktur. Herhangi bir çalışmada gösterilmemiştir. Gıda da gün ışığından aldığımız gibi çok değerlidir. Yemek, efendim. Hayvansal yağlar da iç organlarda oldukça bol miktarda bulunur. Balıkta çok fazla. Bunlar çok değerli. D vitamini de yağlarda bulunur. D vitamini yağda eriyen bir vitamindir. Yağsız yediğimizde vitamini alsak bile bir faydası yok. Onun için gerçekten sağlıklı tereyağı köy tereyağıdır. Mutlaka sağlıklı zeytinyağı ve omega3 almalıyız. Yağı gerçekten vücudumuza almamız gerekiyor. Sadece şunu belirtmek istiyorum. Özellikle yağ fazlalığı olan kişilerde yağ eridiği için D vitamini gider. Yağ hücresinde oturur. Yağ hücresinde oturduğu sürece, kanda dolaşım olmadığı için mutlaka yükselmesi gerekmez. Ne kadar alırsanız alın kilolu kişilerde artmıyor.” söz konusu
D Vitaminini Yükseltmek İçin İnsülin Direncinin Kırılması Gerekir
Fazla kilolu kişilerde insülin direnci olduğunu belirten Prof. Dr. Canan Karatay, “Leptin direnci olan bireylerdir. İnsülin direncini kırmak için glisemik indeksi düşük besinler tüketeceğiz. Düşük glisemik indeksi olan yiyecekler. Bir şey yiyip ağzımıza koyduğumuzda pankreasımızdan insülin salgılamayan veya daha az insülin salgılayan besinlere düşük indeksli besinler diyoruz. Proteinler önce gelir. Sağlıklı doğal proteinler geliyor. Kırmızı et. Yağ sıfır glisemik indeks, yumurta çok değerlidir. Yoğurt, tereyağı. Bütün bunlar sıfır. Doğal kompleks karbonhidratlardan elde edilen fasulye. Kuru fasulye çok değerlidir. Fındık ve fıstık çok değerlidir. Ceviz çok değerlidir. Bunların hepsinin glisemik indeksi düşük olduğu için insülin direncini kırarlar. İnsülin direnci kırıldığında vitaminlerin maliyeti de kademeli olarak yükselmeye başlar. Yani bu bir bütün, insülin direnci, leptin direnci, düşük D vitamini, düşük büyüme hormonu görüyorsunuz. Bütün bunlar etkileşimli biçimde birbiriyle ilişkilidir. Öncelikle insülin direncini kırmamız gerekiyor. İnsülin direncini kırmamız için yürümek çok değerli, dans etmek çok değerli, glisemik indeksi düşük besinler yiyerek tok gezmek bizim için çok değerli” dedi. dedi.
D Vitaminini Yüksek Tutmak İçin Spor Yapın
Spor yapmanın vücuttaki d vitaminini yüksek tuttuğunu hatırlatan Prof. Çünkü kilolu ya da zayıf bireylerde sürekli koştuğumuz zaman ileri yaşlarda dizlerde ağrılar oluştuğunu bilin. Sürekli koştuğumuz zaman veya deli buzağılar gibi koştuğumuz zaman ağrılar ve diz ağrıları oluyor. Kas ağrıları var. Yaptığımız her sporda kaslarda mikro yırtıklar oluşur. Bu kaslar ağrıya neden olur. Bu kasların yeniden yapılanması için vitaminlere ve kolesterole ihtiyaç vardır. Onlardan korkmayacağız. Her şeyden önce hepsini içeren kollajen. Kafa bandı kullanışlıdır. Çünkü baş bacakta hem mineral, hem kolajen hem de doğal yağ bulunur. Vücudun yapılanması için gerekli olan her türlü faktör içinde mevcuttur. Kolesterolünüzün yükseleceğinden korkmayın. Kolesterol olmadan vücut iyileşemez.” (BSHA- Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)