İzmir’e 5G müjdesi
– İzmir’e 5G müjdesi
İzmir Valisi; İzmir Bilim, İnovasyon ve Teknoloji Festivali’nde duyurdu
İzmir’in 5G’de pilot vilayet olması gündemde
İZMİR – İzmir Bilim, İnovasyon ve Teknoloji Şenliği (TECH İZMİR), İzmir Valiliği himayesinde ve Kalkınma Ajansı konut sahipliğinde İzmir Arena’da düzenlendi. İzmir’i teknolojinin başşehri yapma gayesini tekrarlayan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, yüksek süratte data bağlantısını sağlayan 5G teknolojisinin şenlikte birinci defa deneyimleneceğini ve 5G teknolojisinin birinci sefer pilot vilayet olarak İzmir’de uygulanabileceğini müjdeledi.
İki gün sürecek olan TECH İZMİR, İzmir Arena’da düzenlenen aktiflikle başladı. İzmir Valiliği himayesinde ve İZKA konut sahipliğinde düzenlenen aktifliğe, teknoloji meraklıları ve yenilikçi alanlarda fırsat arayan iştirakçiler ağır ilgi gösterdi. Aktiflikte açılış konuşmasını yapan İzmir Valisi ve İZKA İdare Konseyi Lideri Yavuz Selim Köşger, “Valiliğimiz himayesinde, hoş İzmir’imiz bugün yine ilkleri ve yenilikleri bir arada yaşayacak. Türkiye’deki birinci büyük ödüllü e-spor karşılaşması bugün burada yapılacak. Vilayetimizin teknoloji yatırımlarının birinci somut adımını da daima birlikte atacağız. Yüksek süratte data bağlantısı sağlayan 5G teknolojisinin, şenliğimizde birinci defa deneyimlenmesine fırsat verdiği için hem Bilgi ve Bağlantı Teknolojileri Kurumu Liderimize hem de Türkcell’e teşekkürlerimi sunuyorum. 5G teknolojisinin pilot olarak İzmir’de uygulanması kelamı daha evvel verilmişti. 5G’yi inşallah ilk defa İzmir’de uygularız” diye ifade etti.
“İzmir’in de teknoloji başkenti olmasını istiyoruz”
Bu etkinliğin yakın gelecekte İzmir’de atılacak girişimcilik adımlarının da beraberinde getirdiğini söyleyen Köşger, “Ankara siyasi, İstanbul iktisat, İzmir’in de teknoloji başkenti olmasını istiyoruz. Buna altyapı hazırlayacağız. İzmir’i inşallah Türkiye’nin ve bölgemizin teknoloji başkenti yapacağız. Alanında uzman, konusunu en iyi bilen gençlerimizle birçok etkinlik gerçekleştirilecek. İki gün boyunca sürecek 50 bin TL ödüllü yarışmayı merakla bekliyoruz. Ayrıca İzmir’in art planını yansıtan bir oyun yarışı gerçekleştirecek. Biz umudumuzu gençlere bağladık. Onları kendi çağlarına nazaran yetiştirmek de boynumuzun borcu. Bu noktada elimizden gelen her şeyi yapacağız” diye konuştu.
“Teknolojide yaşadığı değişim ve dönüşümle hayatımıza taraf veriyor”
BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, teknolojide yaşanan değişim ve dönüşümün hayata yön verdiğini belirterek şöyle konuştu: “Bu teknolojinin gerisinde kalmamak için daima peşinde koşmak lazım. Teknoloji hususların konuşulması benim için memnunluk verici. Oyunlar üzerinde de çok fazla değişimler yaşlandı. Pandemi eksisiyle dijital oyun kesimi 2021 yılında global oyun pazarında 175,8 milyar dolara ulaştı. Bunun 79 milyar dolarını taşınabilir oyunlar, 49,2 milyar dolarını konsol oyunları, 33,3 milyar dolarını indirilebilir bilgisayar oyunları ve kalanını tablet ve tarayıcı bilgisayar oyunları oluşturuyor. Türkiye’de oyun kesimi, 2021 yılında büyümeye devam etti. Ülkemizde dijital oyunlarda elde edilen gelir, 880 milyon dolardan 1,2 milyar dolara yükseldi. Bunun 600 milyon doları taşınabilir oyunlardan elde edildi. Bir evvelki yıla nazaran oyun bölümüne yapılan yatırımlar 20 kat artarak 13,1 milyon dolardan 266 milyon dolara yükseldi. Türk oyun kesimi, 2021 yılında en çok yatırım alan kesim oldu. Bu kadar büyüme gösteren bölüm konusunda biz de çalışmalarımızı yapacağız. Lakin bu alanda çalışacak çok sayıda genç beşere muhtaçlığımız var.”
“Yeni jenerasyon teknolojilere çok önemli yatırım yapıyoruz”
Etkinliğe katılım gösteren Türkcell Dijital İş Servisleri Genel Müdür Yardımcısı Süha Bayraktar ise “Türkcell olarak yeni jenerasyon teknolojilere çok önemli yatırım yapıyoruz. İşler ve iş yapış formları değişiyor. Yeni iş alanları oluşuyor. Bu dünyaya adapte olmamız çok kıymetli. Bilhassa oyun teknolojileri bizim için çok kritik. Türkcell de oyun teknolojilerine yatırım yapıyor. Game Plus markasıyla dünyada çok tanınan olan oyunları, İzmirli teknolojiseverlerin, gençlerin karşısına çıkarıyoruz. Türkiye’de son senelerde oyun teknolojilerine ciddi yatırımlar oldu. 2022’nin birinci çeyreğinde 9 Türk firması, oyun teknolojilerinde yatırım aldı. Oyun teknolojileri alanında Türkiye’de çok ciddi potansiyel var. Bu potansiyelin İzmirli teknolojiseverler ve gençlerle buluşması çok önemli” dedi.
“Teknolojinin içinde doğan gençlerin tüketici değil, üretici olmasını istiyoruz”
İzmir’in teknoloji başşehri olması için önemli bir çalışma yürüttüklerini tabir eden İZKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz da “Bizim vaktimizde internete girmek için internet kafelere gidiyorduk. Geçen müddet zarfında çok süratli bir biçimde teknolojide çok önemli ilerlememler yaşandı. Muazzam bir değişim yaşanıyor. Birtakım meslekler bitiyor, yeni meslekler hayata geçiyor. Bunun için de bu biçim aktifliklerin daha fazla yapılması gerekiyor. İki gün boyunca etkinliklerimizde alanında uzman bireyler yer alacak. Teknolojinin bir tarafında tüketici bir tarafında üretici olması lazım. Teknolojinin içinde doğan gençlerin tüketici değil, üretici olmasını istiyoruz. Bu şenlik de buna yardımcı olacak” kelamlarına yer verdi.
Festivale katılan teknolojiseverler, aktiflik için kurulan alanlarda yeni teknolojik gelişmeleri deneyimleme fırsatı buldu.